Alcsútdoboz

Alcsútdoboz a középkori múlttal rendelkező Alcsút és (Vértes) doboz egyesüléséből keletkezett. 1950-ben Alcsút és Vértesdoboz községeket Alcsútdoboz néven egyesítették, a Csút helynév személynévből keletkezett, magyar névadással. Határában (Göböljáráspuszta) a bronzkor második feléből 290 m átmérőjű földvár található. Határos Doboz, Acsa, Felcsút, Bodmér, Bicske, Bot, Etyek, Vál és Tabajd helységekkel.
Bemutatkozás

Történetünk

Alcsút a XII. században készített adóösszeírásokban már nemesi faluként szerepelt. Első okleveles említése 1365-ből származik. A II. világháború előtt a Habsburg család magyarországi uradalmainak központjaként volt ismeretes. A település területe 1819-től József nádor birtokába került, aki felismerte a Vértes előterében fekvő völgy kedvező adottságait, ezért 1825-től különleges növényfajokat telepített ide. A főherceg kertje ritka növényekben való gazdagsága miatt az első közé tartozott a birodalomban.
1819-1825
A település területe 1819-től József nádor birtokába került, aki felismerte a Vértes előterében fekvő völgy kedvező adottságait, ezért 1825-től különleges növényfajokat telepített ide. A főherceg kertje ritka növényekben való gazdagsága miatt az első közé tartozott a birodalomban.
1819-1827
A nádor felépítette a kastélyát, mely az ország egyik legimpozánsabb klasszicista kastélyának számított. A főhercegi uralom jótékony hatása a gazdaság szervezésében is megmutatkozott. Az uralom nemesített juhokat, az ún. alcsúti fajt tartották, mely gyapjúgazdaságával hazánkban a legkeresettebb fajok közé tartozott.
XVIII. – XIX. század

A település lakossága a XVIII. században magyar nemzetiségű és csaknem teljes egészében református vallású volt. A katolikus vallás XIX. század közép táján nyert teret, ekkor már a református egyház által fenntartott iskola mellett katolikus iskola is működött.

Jelenleg
Az kastély parkja ma több mint 40 hektáros, növényritkaságok egész sorát rejtő arborétumnak ad helyet, s a természet után vágyakozóknak nyújt kellemes kikapcsolódást.

A ránk maradt természeti értékek, és a régmúlt emlékeit őrző épületek nyújtanak az idelátogatók számára élményekben gazdag kirándulási lehetőségeket.

Látnivalók

Alcsút és Doboz későbarokk református templomai
Alcsúti Arborétum
Pollach Mihály építette klasszicista Habsburg-kastély maradványok
Klasszicista istálló és uradalmi épület- ma iskola